Śledzie korzenne
Ulubione śledziki cioci Heli
Składniki:
- 3 duże filety śledziowe (matiasy)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 mała cebulka białą lub czerwona
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- pieprz
Wykonanie:
Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę,
dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz.
Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki. W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i
olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir
i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką,
przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz