Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 1/2 kostki margaryny
- szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 budynie truskawkowe lub malinowe
- 1 kisiel truskawkowy
Wykonanie:
Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia,
cukru. Powstałą porcję podziel na dwie części - jedną większą i drugą mniejszą.
Mniejszy kawałek ciasta włóż do zamrażarki Większy rozwałkuj, wylep prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego
zbrązowienia. Na jeszcze gorące ciasto wylej budynie przygotowane wcześniej
według przepisu na opakowaniu. Na budyń wyłóż śliwki wypestkowanie i przekrojone na pół. Z białek ze szczyptą soli ubij na
sztywno pianę, następnie dodaj kisiel truskawkowy. Pod koniec ubijania dodaj
stopniowo porcjami szklankę cukru. Pianę wyłóż na śliwki. Wyjmij
z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta.
Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz