Leczo z fasolki szaragowej na zimę
Wystarczy, że podsmażysz kiełbaskę lub filet z kurczaka pokrojony w kostkę lub paski, wlejesz do niego sos ze słoiczka, zagotujesz i danie obiadowe gotowe. Jakie to proste😀
Składniki:
- 1 i 1/2 kg fasolki szparagowej
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- 3 czerwone papryki
- 60 dag przecieru pomidorowego
- 1 kopiata łyżka soli
- 1 kopiata łyżka cukru
- 10 łyżek octu 10%
- 1 i 3/4 szkl. oleju
- pieprz czarny do smaku
- jeśli ktoś lubi ostre smaki można dać 1 łyżeczkę chili
Fasolkę
umyć, pokroić i ugotować (aby była miękka, ale nie rozgotowana) w lekko
osolonej wodzie, odcedzić. Marchewkę, cebulę, paprykę umyć, obrać warzywa,
paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Marchew pokroić lub zetrzeć na krążki. Cebulę
pokroić w półtalarki a paprykę w małe paseczki. W dużym garnku rozgrzać 1 szkl.
oleju, wrzucić cebulę, lekko przesmażyć(nie rumienić),wrzucić kolejno paprykę,
potem marchew. Warzywa dusić razem pod przykryciem do miękkości. Gdy są miękkie
dodajemy fasolkę szparagową, resztę oleju, przecier pomidorowy, kopiatą łyżkę
soli, cukier, ocet i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze wszystko razem przez 15
min., mieszając. Gorącą wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i
pasteryzujemy ok.30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz