Mizeria z DUUUUUŻYCH ogórków na zimę ....WSPOMNIENIE LATA...przepis mojego taty
Dostałam od sąsiada DUUUUŻE ogórki i co z nimi zrobić?
Będzie mizeria mojego taty, ale taka, którą wlejesz z sokiem do miseczki, dodasz majonez lub śmietanę i masz prawdziwą mizerię, wspomnienie lata.
Do dzisiaj pamiętam jej smak z kwaśną śmietaną.
- 2 kg dużych ogórków
- 2 duże cebule
- sól,cukier,pieprz
- ocet (ok 3 łyżek)
- koperek
Ogórki obieramy, szatkujemy na szatkownicy,
cebulę obieramy i również szatkujemy , dajemy do miski , solimy w/g
uznania , dodajemy cukier ( ok. 3 łyżek), pieprz do smaku, ocet i
koperek ( ok. pół pęczka ), wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiamy
aby puściło sok. Słoiki dokładnie myjemy, suszymy, nakładamy mizerię i
zakręcamy. Pasteryzujemy ok 15 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz