Jogurtina z dżemem z cukinii sąsiadki Kasi i z galaretką
Składniki:
- 700 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 g śmietanki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 1 słoiczek dżemu z cukinii (135 ml) lub innego dowolnego dżemu
- 1 galaretka agrestowa
Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić
na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować. Do masy dodać
ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy
23cm. Wyrównać i włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować galaretkę według
przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o połowę. Odstawić do
przestygnięcia. Do tężejącej galaretki dodać dżem z cukinii według poniższego
przepisu lub każdy inny dowolny dżem:
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/08/dzem-z-cukinii-czyli-kolejny-sprawdzony.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz