Drożdżówki z malinami i twarogierm, czyli ... z tego co w ogrodzie...
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 60 g cukru
- maliny
- 500g twarogu półtłustego
- 1 śmietana 12% duży kubeczek
- 2 łyżeczki cukru
- jajko
Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Zaczyn
odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Do
miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Następnie dodajemy
jajko i szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić ładnie od palców.
Odkładamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 20 min do
wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy do miski: masło, cukier, mąkę i zagniatamy razem na grudki. Twaróg rozgniatamy i wkładamy do miseczki dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy całość
dokładnie aby składniki się połączyły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 10-12 części. W dłoniach formujemy krążki, robiąc delikatny dołeczek na środku. Układamy
bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem. Na każdą nakładamy
ser, maliny i posypujemy kruszonką. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około
25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz