Zupa brokułowa bez mięsa
Składniki:
- świeży brokuł
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- cebula
- serek śmietankowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, przyprawa warzywna naturalna
Brokuł myjemy, dzielimy
na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze części można odkroić nożem),
kroimy w bardzo cienkie plasterki. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera
ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w talarki a cebulę w kostkę. Podduszamy cebulkę na
maśle, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku,
chwilę smażymy, aż uwolni się aromat. Dodajemy warzywa starte na tarce oraz
por i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy brokuł, podlewamy warzywa wodą, ok. 1 l .
Gotujemy nie całe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i przyprawą warzywną. Rozprowadzamy serek z
odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Zupę podajemy z grzankami lub np. paluchami drożdżowymi z tego przepisu:
Możemy też udekorować zupę w płatkach lub tartym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz