×

Zupa brokułowa bez mięsa

Składniki:
  • świeży brokuł
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • serek śmietankowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, przyprawa warzywna naturalna 
Wykonanie:
Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze części można odkroić nożem), kroimy w bardzo cienkie plasterki. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w talarki a cebulę w kostkę. Podduszamy cebulkę na maśle, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni się aromat. Dodajemy warzywa starte na tarce oraz por i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy brokuł, podlewamy warzywa wodą, ok. 1 l . Gotujemy nie całe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i przyprawą warzywną. Rozprowadzamy serek z odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Zupę podajemy z grzankami lub np. paluchami drożdżowymi z tego przepisu:
 Możemy też udekorować zupę w płatkach lub tartym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger