Karkówka po cygańsku...pyszna
Składniki:
- 600 g karkówki
- 150 g pikantnego ketchupu
- 3 duże ogórki konserwowe ( u mnie w przyprawie grillowej)
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na
6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na
patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety aż do zarumienienia. Do miski o szerokim dnie wlewamy ketchup tak, aby każdy kotlet w nim w nim obtoczyć. Na patelnię ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie
(ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli.
Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na
koniec resztę cebuli. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz