×

Karkówka po cygańsku...pyszna

Składniki:
  • 600 g karkówki
  • 150 g pikantnego ketchupu
  • 3 duże ogórki konserwowe ( u mnie w przyprawie grillowej)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety aż do zarumienienia. Do miski o szerokim dnie wlewamy ketchup tak, aby każdy kotlet w nim w nim obtoczyć. Na patelnię ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 190 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger