×

Orzeźwiająca pizza ze świeżymi ziołami prosto z ogródeczka z jajkiem, mozzarellą i szynką

Ciasto:
  • 1/2 kostki drożdży
  • po 1 szklance mleka i wody
  • 2 łyżki cukru
  • około 1 kg mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ketchup (u mnie mój domowy z tego przepisu:
http://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/ketchup-z-dyni-i-papryki-tak-w-przerwie.html
Nadzienie :
  • porządna porcja świeżych ( u mnie: tymianek właściwy, tymianek cytrynowy, rozmaryn, mięta ogrodowa, mięta, cytrynowa i mnóstwo oregano)
  • ugotowane na twardo jajka
  • pomidory
  • dowolna szynka
  • ser mozzarella w kulkach
  • sól, pieprz
  • ser żółty
Do polania:

Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn: podgrzewamy mleko z wodą żeby letnie, wsypujemy cukier, wgniatamy drożdże, dobrze mieszamy. Wierzch posypujemy małą garstką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Wsypujemy mąkę do miski, wlewamy rozczyn, olej, wsypujemy sól. Mieszamy  i zagniatamy ciasto tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny i przykrywamy ściereczką.  Jajka, ser i pomidory kroimy w plasterki, zioła o zdrewniałych gałązkach obrywamy z listków i tylko te wykorzystujemy, resztę odrzucamy, wszystkie zioła razem drobniutko skrajamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i dzielimy na 2 porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy i wyklejamy kwadratowe blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dowolnym ketchupem i obsypujemy połową ziół. Wykładamy szynkę, jajka, pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i wysypujemy pozostałe zioła. Na wierzch tarkujemy na tarce o dużych oczkach ser żółty. Pizzę pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger