×

Sernik kokosowy z brzoskwiniami ... bez sera ...


Specjalnie - jak to mawia mój mąż😀 - dla synusia... bo to jeden z Jego ulubionych serników

Składniki na dużą blachę

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 4 duże kwaśne śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 małe opakowanie wiórków kokosowych
  • 3,/4 szklanki cukru
  • 4 białka
Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche zagniatamy i dzielimy na 2 części w proporcji: 2/3 i 1/3. Tę ostatnią zamrażamy. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia, dodaj wiórki, cukier waniliowy i budyń. Wymieszaj. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj do śmietany i delikatnie wymieszaj. Na spodzie ciasta wyłóż połowę puszki brzoskwiń osączonych wcześniej z zalewy i pokrojonych dowolnie. Na nie wylej masę śmietanową, czyli "serową" , a na nią wyłóż pozostałe brzoskwinie. Na wierz zetrzyj na tarce z dużymi oczkami zmrożone ciasto z lodówki. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger