Pstrąg smażony w śmietanie mojej cioci Marysi... mój ulubiony
Przepis, który zawsze kojarzy mi się z Wigilią, którą dawno temu zawsze spędzaliśmy u cioci Marysi. Była dla mnie jak matka, ciepła, miła, po prostu kochana. Na Wigilii było u Niej zawsze mnóstwo osób z rodziny. Kiedyś tak bardzo kochaliśmy te rodzinne "spędy", kiedy brakowało krzeseł i wokół stołu było ciasno. Jednak to były najpiękniejsze święta. Razem z rodzicami przychodziliśmy do cioci, aby pomóc Jej w przygotowaniach do świąt: ja zazwyczaj wycierałam kurze i myłam okna, a rodzice pomagali w kuchni. Z czasem i ja zajęłam miejsce mojego kochanego taty. Wśród mnogości potraw na świątecznym stole honorowe miejsce zajmował właśnie:
Każdy, kto raz spróbował pstrąga nie mógł zapomnieć tego smaku.
- 1-1,2 kg pstrąga
- 1 cebula
- 1 marchew
- kawałek korzenia selera
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 2 cytryny
- 0,6 l wody
- 200 ml słodkiej śmietany 30 %
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Rybę myjemy i filetujemy. Każdy z filetów dzielimy nożem a kawałki o szerokości ok. 4 cm. Przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z jednej cytryny i odkładamy na 1,5-2 godziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 20 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie obsmażany na nim krótko filety z pstrąga na złoty kolor. Zdejmujemy rybę z patelni i rozgrzewamy na niej druga łyżkę masła, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, starą na tarce skórką z połowy cytryny, oraz sokiem z cytryny i całość lekko redukujemy, zagęszczając przez odparowanie ok .7-10 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy, odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb. Następnie przelewamy ok 100-150 ml wywaru na patelnię ze śmietaną i ponownie zagotowujemy. Kawałki pstrąg układamy w salaterkach i zalewamy powstałym sosem. Na koniec posypujemy posiekanym koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz