Ciasto kakaowe z twarogiem i owocami
Wilgotne, mięciutkie... po prostu pyszne!
Tortownica okrągła o średnicy 22cm
Składniki na masę serową:
Wykonanie:
- 400 g zmielonego twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 1 szklanka mąki
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao
- cukier puder do oprószenia
- dowolne owoce (u mnie śliwki)
Wykonanie:
Masa serowa: Do dużej miski przekładamy mielony twaróg,
wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz proszek budyniowy. Całość miksujemy tyle aby składniki się połączyły (nie za długo).
Ciasto kakaowe: Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wymieszane suche składniki i dodajemy kilka kropelek aromatu śmietankowego. Krótko miksujemy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe ciasto przekładamy do formy. Na cieście układamy cząstki śliwek. Całość zalewamy masą serową. Na wierzchu wykładamy jeszcze kilka cząstek śliwek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę i 10 minut do suchego patyczka. Ciasto ładnie wyrośnie. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto kakaowe: Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wymieszane suche składniki i dodajemy kilka kropelek aromatu śmietankowego. Krótko miksujemy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe ciasto przekładamy do formy. Na cieście układamy cząstki śliwek. Całość zalewamy masą serową. Na wierzchu wykładamy jeszcze kilka cząstek śliwek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę i 10 minut do suchego patyczka. Ciasto ładnie wyrośnie. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz