×

Moja łopatka duszona w plastrach

Składniki:
  • łopatka wieprzowa ok. 1,20 kg
  • 2 cebule
  • 1 szkl. bulionu
  • sól, pieprz
  • papryka mielona
  • 4 ząbki czosnku
  • dowolna ulubiona przyprawa ( u mnie "Zioła Małgosi")
  • olej
Wykonanie:
Mięso pokroić na grubsze plastry, następnie rozbić je lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Dodać świeży czosnek pokrojony w plasterki. Plastry oprószamy dowolną przyprawą. U mnie "Zioła Małgosi". Z tą przyprawą łopatka jest super.



Doprawione plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. Zalewamy bulionem, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger