Moja łopatka duszona w plastrach
Składniki:
Mięso pokroić na grubsze plastry, następnie rozbić je lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Dodać świeży czosnek pokrojony w plasterki. Plastry oprószamy dowolną przyprawą. U mnie "Zioła Małgosi". Z tą przyprawą łopatka jest super.
- łopatka wieprzowa ok. 1,20 kg
- 2 cebule
- 1 szkl. bulionu
- sól, pieprz
- papryka mielona
- 4 ząbki czosnku
- dowolna ulubiona przyprawa ( u mnie "Zioła Małgosi")
- olej
Mięso pokroić na grubsze plastry, następnie rozbić je lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Dodać świeży czosnek pokrojony w plasterki. Plastry oprószamy dowolną przyprawą. U mnie "Zioła Małgosi". Z tą przyprawą łopatka jest super.
Doprawione plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. Zalewamy bulionem, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz