×

Królik w śmietanie... przepis mojego taty

Składniki:
  • 1 tuszka królika ( u mnie bardzoooo duża)
  • 1 duży kubeczek 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • sól, pieprz
  • Vegeta ( u mnie naturalna bez glutaminianu sodu i soli)
  • natka pietruszki dużoooo

Wykonanie:
Tuszkę królika myjemy i suszymy. Następnie kroimy go na mniejsze części.  Jak to zrobić zobaczcie tutaj:
Podzielone części królika solimy i pieprzymy oraz doprawiamy Vegetą ze wszystkich stron.Z Vegetą uważajcie , ponieważ zawiera sól. Ja użyłam naturalnej Vegety, która nie zawiera glutami nianu sodu i soli, dlatego jej nie żałowałam.  Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia do naczynia żaroodpornego z królikiem dodajemy masło  i podlewamy bulionem  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie naczynie wyjmujemy i mieszamy bulion ze śmietaną. Dusimy jeszcze ok. 40 – 50 min. Pod koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger