Królik w śmietanie... przepis mojego taty
Składniki:
- 1 tuszka królika ( u mnie bardzoooo duża)
- 1 duży kubeczek 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
- Vegeta ( u mnie naturalna bez glutaminianu sodu i soli)
- natka pietruszki dużoooo
Tuszkę królika myjemy i suszymy. Następnie kroimy go na mniejsze części. Jak to zrobić zobaczcie tutaj:
Podzielone części królika solimy i pieprzymy oraz doprawiamy Vegetą ze wszystkich stron.Z Vegetą uważajcie , ponieważ zawiera sól. Ja użyłam naturalnej Vegety, która nie zawiera glutami nianu sodu i soli, dlatego jej nie żałowałam. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do
lodówki na całą noc. Następnego dnia do naczynia żaroodpornego z królikiem dodajemy masło i podlewamy bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie naczynie wyjmujemy i mieszamy bulion ze śmietaną. Dusimy jeszcze ok. 40 – 50 min. Pod koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz