×

Dyniotka, czyli pomarańczowa szarlotka


To ciasto jest tak samo pyszne jak popularna szarlotka. Nadzienie oprócz tego, że jest koloru pomarańczowego to jeszcze wyczuwa się smaczny charakterystyczny posmak dyni. A dynię powinniśmy jeść, ponieważ posiada wiele cennych właściwości, o których możecie poczytać niżej.


 "Dyniotka"

czyli pomarańczowa szarlotka


   CIASTO KRUCHE:   
  • na blachę 24 x 28 cm
  • 3 szklanki mąki
  • 11/2 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia (niekoniecznie, ja korzystam z tradycyjnego przepisu mojego taty, w którym według zasady do kruchego ciasta proszku się nie daje)
  • szczypta soli


 DODATKOWO:   
  • 8 jabłek lub gotowe jabłka ze słoika z mojej domowej spiżarki według poniższych przepisów :

    • 3 szklanki startej na drobnych oczkach dyni (hokkaido lub każdej innej pomarańczowej)
    • cukier waniliowy
    • cynamon


             BEZA:   
          • 4 białka
          • 1 szklanka cukru pudru
          • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
          • szczypta soli

            WYKONANIE:   

          Na stolnicę wsypujemy mąkę i wykładamy masło. Siekamy na drobniejsze kawałki wtapiając masło w mąkę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, sól i ewentualnie proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite ciasto, które później dzielimy na 2 części : 2/3 i 1/3. Tę mniejszą wkładamy do zamrażalnika, natomiast tę większą rozwałkowujemy na prostokąt odpowiadający wymiarom dużej blaszki. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wyścielamy ciastem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Gotową blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 stopni i pieczemy do leciutkiego zbrązowienia ( to ważne!!!). Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy lekko z soku. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ z pestkami i zcieramy na tarce o drobnych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dyni nie odsączamy z soku. Mieszamy jabłka z dynią, z cukrem waniliowym i cynamonem. Cynamonu dajcie tyle ile lubicie, ja daję go sporo, bo my lubimy jego wyraźny smak. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka z dynią. W międzyczasie przygotowujemy bezę: w misce ubijamy na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli, Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy aż masa zacznie gęstnieć, wtedy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy jeszcze chwilę by masa nadawała się do wyłożenia jej łyżką na nadzienie. Na koniec wyjmujemy drugą część ciasta, zcieramy ją na tarce o dużych oczkach i posypujemy bezę. Tak przygotowane ciasto  pieczemy ok 30-40 minut do zezłocenia się jego wierzchu. w temp.170-180 stopni.



          WARTOŚCI ODŻYWCZE DYNI 

          Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział: Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwa i źródła sił życiowych!
          Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
          Dynia bogata jest również w białko. W dodatku nie tuczy! Mimo że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.
          Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
          Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie.
          Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych. W Azerbejdżanie odwar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym chorych na wątrobę, nerki i serce, a także na zapalenie żołądka, nadkwasotę, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.
          Ekologiczna dynia
          Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów z gleby dynia jest lepszym od marchwi produktem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii. Dynie wzmacniają także system immunologiczny.
          Pestki dyni
          Pestki dyni jemy coraz powszechniej i moda ta jest pożyteczna szczególnie dla mężczyzn, przede wszystkim dlatego, że zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty). Stwierdzono, że w krajach bałkańskich, gdzie pestek zjada się bardzo dużo, mężczyźni rzadziej chorują na tę dolegliwość. Choroba ta dopada ponad 75% populacji panów w starszym wieku w Europie i Ameryce.
          Pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego, cynku. Kilogram pestek dyni zawiera 130-202 mg cynku. Niedobór cynku powoduje mnóstwo dolegliwości związanych m.in. z prostatą. Cynk jest potrzebny włosom i paznokciom, a u płci męskiej, od urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety. Dzięki niemu wszelkie rany i ranki (pooperacyjne i pourazowe) goją się szybko. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka.
          Pestki dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżających poziom „złego” cholesterolu (LDL), a co za tym idzie – zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Dziś już wiadomo, że działanie afrodyzjakalne pestki z dyni zawdzięczają m.in. właśnie zawartemu w nich tokoferolowi – witaminie płodności (witamina E).
          Właściwości lecznicze pestek dyni
          Dzięki dużej zawartości kukurbitacynów działających przeciwpasożytniczo nieprzesuszone świeże pestki stosowane są przeciwko robaczycy i tasiemcom. W przypadku tego schorzenia należy świeże pestki zjadać na czczo, przed śniadaniem. Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania.
          Olej z pestek dyni
          Tłoczony na zimno olej z pestek ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest lekkostrawny. W przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D, jest bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać.
          Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Można używać go również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą z oliwek) w proporcjach 1:2.

          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz

          Copyright © Sielskagosia , Blogger