×

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto kruche:
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki rumu
  • truskawki
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
Nasączenie ciasta:
  • 3 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • Galaretka truskawkowa
  • Truskawki do dekoracji
Ciasto:
Składniki do ciasta, które przechowywane są w lodówce takie jak masło, mleko czy też jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć wraz z cukrem na gładką masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku stale mieszając. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do pieczenia nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy wyrównując powierzchnię. Pozostałą ilość ciasta wymieszać z kakao oraz rumem za pomocą miksera. Ciemne ciasto wylać na jasne znajdujące się w formie. Na cieście ułożyć truskawki jedna obok drugiej zachowując małe odstępy.


Wstawić do piekarnika, po czym piec 35 minut w piekarniku góra/dół. Odstawić do przestygnięcia.


Nasączenie:
Ciasto nasączyć  wodą zmieszaną z sokiem z cytryny przy pomocy pędzelka. Ważne, aby nie przesadzić z ilością ponczu, bo biszkopt będzie zbyt wilgotny i wchłonie masę.

Krem:
Ugotować budyń z 500 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie przestudzić. Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać budyń i wymieszać. Gotowy krem nałożyć równomiernie na ciasto. Na nim poukładać plasterki truskawek jedna przy drugiej. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i lekko tężejącą wylać na truskawki. ciasto schłodzić w lodówce.

1 komentarz:

Copyright © Sielskagosia , Blogger