Sos grzybowy
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyść i opłucz z piasku. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki w kostkę a kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki w całości pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty. Teraz dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz