×

Gulasz z łopatki


Gulasz z łopatki



  SKŁADNIKI:  
  • 1 kg łopatki wieprzowej, szynki lub karkówki
  • 2 duże marchewki - 300 g
  • 3 średnie cebule - 300 g
  • 2 średnie czerwone papryki - 500 g
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 70 g smalcu wieprzowego lub gęsiego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego - 500 ml
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu, szczypta chili

   WYKONANIE:   

Najlepszy gulasz wychodzi  zawsze na łopatce wieprzowej, ale nadaje się też szynka  lub karkówka, ale można też mięsa dowolnie wymieszać. 

Mięso pokroić na kawałki ok. 2x2, chociaż mój mąż lubi większe, takie konkretne. Do mięsa wsypać przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz szczyptę chili. Cztery duże ząbki czosnku obrać i przepuść przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni roztopić ok. 20 gramów smalcu, ale też być olej. Na patelnię włożyć kawałki mięsa. Podsmażać je na wyższej mocy palnika przez 25 minut, co jakiś czas zamieszać mięso. Podsmażać bez przykrywki. 



W trakcie smażenia mięsa przygotuj warzywa. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Wsypać obraną i pokrojoną w pół lub ćwierć plasterki cebulę i podsmażać ją tak przez pięć minut a następnie dodać obraną i pokrojoną w półplasterki marchewki.
Całość wymieszać i podsmażać przez kolejne 15 minut bez przykrycia. Warzywa co parę minut zamieszać. Po tym czasie dodać papryki oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone na mniejsze paski lub w niedużą, około 1,5x1,5 cm kostkę. Warzywa wymieszać i smażyć wszystko razem 10 minut. 


Po tym czasie warzywa dodać do mięsa. Wlać dwie szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego (może być też tylko woda, jednak z bulionem jest zdecydowanie lepszy). 


Gulasz wymieszać dokładnie i gotować przez 20 minut na małej mocy palnika bez przykrywki. Na koniec dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gulasz można zagęścić mąką ziemniaczaną. Wówczas płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z kilkoma łyżkami wody lub bulionu i wlać do lekko mrugającego gulaszu, od razu zamieszać. 


Z czym podawać ?

Gulasz podawać z czym tylko chcecie. Ja podałam go z kaszą bulgur wymieszaną z cebulką i papryką . Przepis poniżej:


Możecie też skorzystać z innego mojego przepisu na tę właśnie kaszę:



Do gulaszu będzie świetnie pasować też surówka colesław z czerwonej kapusty.
Przepis poniżej:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger