×

Gulasz z udźca z marchewką i suszonymi pomidorami.


 Gulasz z udźca z marchewką 
i suszonymi pomidorami


Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką robi się tylko w jednym garnku i to z prostych składników. Może być daniem jednogarnkowym, ale można też go podać z ryżem, kaszą kopytkami czy ziemniakami. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale jest też łatwe do zrobienia w domu. 



  SKŁADNIKI :  
  • 400 g mięsa z udźca indyka
  • przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 250 ml bulionu
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów
  • natka pietruszki (opcjonalnie)



  WYKONANIE :  

Pokroić na większe kawałki mięso (ok. 2 cm) 




doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili. 




Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.




Rozgrzać na patelni olej i wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. 




Dodać pokrojoną w kosteczkę lub w półplasterki cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojone w małą kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. 



W międzyczasie dodać liść laurowy i ziela angielskie. Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory, 




wlać śmietankę i delikatnie zagotować. 




Posypać natką pietruszki (niekoniecznie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger