×

Jak zabielić (i zagęścić) zupę, aby nie zwarzyła się śmietana?

Jak zabielić zupę, aby nie zwarzyła się śmietana?


Cały sekret tkwi w hartowaniu.

 Nigdy nie wlewamy śmietany bezpośrednio do garnka z gorącą zupą!!!

Do osobnej miseczki odlać nieco gorącej zupy i powoli dodawać śmietanę ciągle mieszając. Dopiero tak przygotowaną dodać do zupy i wymieszać, a następnie zupę zagotować. Zabieloną zupę odstawić z gazu.
Najczęściej na 1,5 litra zupy dodaje się 4-5 łyżek śmietany. 


Jeśli chcemy „odchudzić” naszą zupę

 to warto zabielić ją jogurtem naturalnym. Do zabielenia zupy można też wykorzystać kefir, mascarpone lub serek śmietankowy. W przypadku jogurtu i kefiru postępować dokładnie tak jak ze śmietaną. Mascarpone i serek śmietankowy przed dodaniem do zupy wymieszać bardzo dokładnie z odrobiną jogurtu lub śmietany, a następnie wymieszać z chochlą gorącej zupy. Wlewać do garnka, ciągle mieszając, zupę zagotować.


Jeśli chcemy zabielić i jednocześnie zagęścić zupę

To należy do zimnej śmietany dodać nieco mąki (3 łyżki mąki na 1 opakowanie śmietany) i bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką lub widelcem, tak aby w ogóle nie było grudek mąki. Tak przygotowaną śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i dolewać powoli do garnka ciągle mieszając. Zupę zagotować.


Co zrobić jeśli mimo wszystko śmietana zwarzy się nam w zupie?

Procesu nie da się niestety odwrócić ale można zupę przelać przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować blenderem. Dobra wiadomość jest taka, że zwarzona śmietana nie zmienia smaku zupy, a jedynie nie dodaje jej uroku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger