×

Zupa z młodej fasolki


Zupa z młodej fasolki


  SKŁADNIKI:  

  • dowolne mięso na wywar (np. kości wieprzowe lub inne wędzone)
  • 1,5-2 szklanki młodej fasolki 
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
  • domowa mieszanka warzywna bez glutaminianu sodu lub  "Vegeta"
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli



Wskazówka:

Moją zupę ugotowałam z przejrzałej fasolki szparagowej z mojego ogródka. Przygotowuję ją zawsze, kiedy nie zjemy "szparagówki" na czas i jej strąki zaczną wysychać a ziarna stwardnieją. Wtedy ziarna można łatwo wyłuskać Można ją oczywiście ugotować z młodej fasolki, np. "Jaś".


  WYKONANIE:  

Mięso na wywar zagotować i po wytworzeniu się piany wyjąć kość. 




Powstały wywar przecedzić do czystego garnka. 
W międzyczasie przygotować warzywa. Wszystkie obrać: ziemniaki pokroić w nie za dużą kostkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę a marchewkę w talarki (jeśli jest duża w półtalarki).  




Od pora odciąć większą część zielonej części i pokroić go w półtalarki. Do wywaru mięsnego dodać listki laurowe i ziele angielskie oraz wszystkie warzywa.



 Gotować ok. 20 minut i wrzucić ziarna fasolki.
 Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną na ćwierć  talarki cebulę i zeszklić.


 

Przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie doprawić  majerankiem, solą, pieprzem oraz "Vegetą" lub mieszanką warzywną.



 Zupę można zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Jak prawidłowo to zrobić przeczytajcie w linku poniżej:

 Ja zupę zabielam, ponieważ taką właśnie lubimy, ale jej nie zagęszczam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger