Zupa z młodej fasolki
Zupa z młodej fasolki
SKŁADNIKI:
- dowolne mięso na wywar (np. kości wieprzowe lub inne wędzone)
- 1,5-2 szklanki młodej fasolki
- 3-4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżki majeranku
- domowa mieszanka warzywna bez glutaminianu sodu lub "Vegeta"
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia cebuli
Wskazówka:
Moją zupę ugotowałam z przejrzałej fasolki szparagowej z mojego ogródka. Przygotowuję ją zawsze, kiedy nie zjemy "szparagówki" na czas i jej strąki zaczną wysychać a ziarna stwardnieją. Wtedy ziarna można łatwo wyłuskać Można ją oczywiście ugotować z młodej fasolki, np. "Jaś".
WYKONANIE:
Mięso na wywar zagotować i po wytworzeniu się piany wyjąć kość.
Powstały wywar przecedzić do czystego garnka.
W międzyczasie przygotować warzywa. Wszystkie obrać: ziemniaki pokroić w nie za dużą kostkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę a marchewkę w talarki (jeśli jest duża w półtalarki).
Od pora odciąć większą część zielonej części i pokroić go w półtalarki. Do wywaru mięsnego dodać listki laurowe i ziele angielskie oraz wszystkie warzywa.
Gotować ok. 20 minut i wrzucić ziarna fasolki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną na ćwierć talarki cebulę i zeszklić.
Przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie doprawić majerankiem, solą, pieprzem oraz "Vegetą" lub mieszanką warzywną.
Zupę można zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Jak prawidłowo to zrobić przeczytajcie w linku poniżej:
Ja zupę zabielam, ponieważ taką właśnie lubimy, ale jej nie zagęszczam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz