×

Deser Malinowa Chmurka... mega pyszny


 Malinowa Chmurka


Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Połączenie malin, śmietany i bezy jest niesamowite.

Kultowa malinowa chmurka w wersji mini - czyli jako szybki deser podawany w szklanych pucharkach🍨 Z przygotowań tego pysznego deseru najwięcej czasu zabierze... tężenie galaretki 🤪, także Wasza praca ograniczona jest do minimum. 


Co skrywa deser malinowa chmurka? Zatopione w galaretce dojrzałe maliny, kawałki biszkoptów, i bitą śmietanę. Nie zabrakło także chrupiącego akcentu - wierzch deseru udekorowałam mini bezikami i prażonymi płatkami migdałów. Niebo!


 


Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Pyszny deser, wzorowany na cieście o tej samej nazwie :) Idealnie sprawdzi się na lato.Deser Malinowa Chmurka to deser inspirowany słynnym ciastem o tej samej nazwie. Malinowa chmurka to kruche ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym z mascarpone i bezą z płatkami migdałów.


Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję najlepszy wśród deserów. Ten deser jest idealnie słodki, kremowy, owocowy, wprost idealny! Zamiast kruchego ciasta mamy tutaj kruche maślane ciasteczka, a bezę mamy w postaci pokruszonych małych bezików. Aby jak najdłużej zachować chrupkość bez należy pokruszyć je na deser jak najpóźniej. Małe beziki polecam przygotować z mojego niezawodnego przepisu.




  SKŁADNIKI:  
  • 200 g małych białych bezików (lub 100g bezików i 100g herbatników Petit beurre)
  • 250 g świeżych malin
  • 1 galaretka czerwona: truskawkowa lub malinowa
  • 0,5l śmietany 36%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru


  DODATKOWO:  

  • 5  wysokich szklanek , np. takich jak do drinków ( mogą też być wyższe pucharki)
  • kilka malin do dekoracji
  • 50g płatków migdałów
  • listki melisy do dekoracji ( opcjonalnie)



  WYKONANIE:  

Na początku przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia, ale nie do całkowitego zgęstnienia (galaretka musi być półpłynna). 



 Następnie ubić bitą śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do zgęstnienia. 



Połowę bezików podzielić na mniejsze części (wystarczy połamać w dłoniach) i wsypać na dno do wysokich szklanek (wysokich pucharków). Tę warstwę bezików można zastąpić herbatnikami). 



Na nie wysypać połowę malin. Na nie wyłożyć połowę śmietanowej masy. Znów powtórzyć i wlać galaretkę oraz maliny, 



a na nie wyłożyć resztę bitej śmietany z serkiem mascarpone. Na końcu nasz deser wykończyć pokruszonymi bezikami. 



Wskazówka:
Beziki możemy posypać także migdałami. My ich nie lubimy, dlatego ich nie dodaję. Trzeba je wtedy uprażyć na rozgrzanej suchej patelni do lekkiego zezłocenia i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo do dekoracji możemy wykorzystać listki melisy. 

Warstwy deserków:
1. połowa pokruszonych bezików
2. połowę półpłynnej galaretki
3. połowę świeżych malin
4. połowa bitej śmietany z mascarpone
Powtarzamy:
5. drugą połowę półpłynnej galaretki
6. drugą połowę świeżych malin
7. drugą połowę bitej śmietany z mascarpone
8. II połowę pokruszonych bezików
9. płatki migdałów (opcjonalnie) 
9. listki melisy do dekoracji (opcjonalnie) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger