Aromatyczny sos włoski - na surowo!
Aromatyczny sos włoski - na surowo!
Myślałam, że ten sos będzie bardzo delikatny i mało konkretny w smaku. Jakże się myliłam, ponieważ dzięki czosnkowi i przyprawom jest naprawdę bardzo aromatyczny i smakuje wyśmienicie. Wystarczy tylko kilka podstawowych produktów i już mamy surowy sos w mgnieniu oka! Jego zaletą jest to, że pasuje do półmisków z wędlinami, przystawek, pieczywa i makaronu oraz to, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut.
SKŁADNIKI:
- słoiczek koncentratu 200g + 12-15 pomidorków koktajlowych
- cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 dymki
- pęczek bazylii
- 3 gałązki tymianku
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- cukier
- 2 łyżki oliwy extra vergine
WYKONANIE:
Do miski dodać koncentrat pomidorowy, a pomidorki koktajlowe pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pomidorów. Cebulę i dymkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Bazylię i tymianek posiekać drobno, a liść laurowy rozkruszyć w dłoniach, dodać do sosu.
Wlać oliwę z oliwek extra vergine i całość doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Sos zblendować blenderem, aby miał w miarę gładką konsystencję i odstawić na około 30 minut. Dzięki temu sól wydobędzie soki z pomidorków koktajlowych, a zioła i olej nadadzą mu smaku.
Wskazówka:
Świeży, surowy sos pomidorowy można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3 do 4 dni. Na wierzch sosu pomidorowego należy dodać cienką warstwę oliwy z oliwek extra vergine , a następnie dobrze zamknąć słoik przed przechowywaniem w lodówce. Oliwa z oliwek uszczelni pomidory – dodatkową warstwę ochronną. Pozostawić pozostały sos do powrotu do temperatury pokojowej przed podaniem.
Wskazówka 2:
Aby zamrozić sos, przelać go bez gotowania do bezpiecznych dla zamrażarki torebek lub pojemników. Dobrze się zamraża przez 2 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz