×

Sos Tysiąca Wysp


Sos Tysiąca Wysp


Nazwa sosu pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego wynalazczyni Sophia LaLonde, która przekazała swoją recepturę znanej aktorce teatralnej May Irwin oraz właścicielowi hotelu Harold. May wymyśliła nazwę sosu, a hotel pierwszy raz umieścił sos 1000 wysp w swoim menu. Kiedy nowy sos zyskał popularność, hotel zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn*. Sos tysiąca wysp idealnie pasuje niemal do wszystkiego: do smażonych i grillowanych mięs, szaszłyków, hot-dogów, wędlin, ryb, pieczonych ziemniaków, frytek, krokietów, nuggetsów, kanapek itp. Ja pierwszy raz użyłam go tutaj:





  SKŁADNIKI:  

  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu 
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • mała papryczka chilli (można dodać  szczyptę chilli lub pieprzu) 

Jeśli chodzi o ketchup to miałam akurat tylko łagodny w swojej lodówce. Na szczęście w mojej spiżarce zawsze znajdzie się pikantny ketchup z papryki, więc go też dodałam do sosu.
Przepis na niego znajdziesz tutaj:





  WYKONANIE:  

W miseczce dokładnie mieszam majonez z ketchupem, octem winnym i cukrem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 




Sos jest gotowy kiedy konsystencja stanie się jednolita. 
Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, frytek itp.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger