×

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą


Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą



Wszelkie przystawki z użyciem ciasta francuskiego to strzał w 10, kiedy niespodziewani goście są w drodze. Tym razem polecam pyszne i chrupiące ślimaczki z nadzieniem z fety, tartej mozzarelli oraz szpinaku. Są niemal błyskawiczne w przygotowaniu i smakują zawsze i każdemu.

Ślimaczki możesz też przygotować z innym nadzieniem, np. z serem i szynką. Przepis na nie znajdziecie tutaj:

https://sielskagosia.blogspot.com/2024/02/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-serem.html



  SKŁADNIKI 20 sztuk:  

  • 2 ciasta francuskie
  • 250 g mrożonego szpinaku siekanego lub 250 g świeżego
  • 1 jajko
  • 1 serek feta
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, szczypta chili
 


  WYKONANIE:  

Czosnek posiekać w drobną kosteczkę albo przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i niezbyt drobno posiekany świeży szpinak (mrożonego nie trzeba kroić). Smażyć ok. 2-3 minuty aż całkowicie zmięknie.



Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na desce (jeśli nie jest cienko rozwałkowane, należy to zrobić). 



Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Całe ciasto posypać rozkruszoną fetą, startym serem, posiekanym szczypiorkiem a następnie rozłożyć małymi porcjami szpinak. 



Całość doprawić przyprawami. 



Zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ją na około 20 plastrów.



 Ułożyć na przygotowanej blaszce z papierem i delikatnie poprawić ich kształt na bardziej okrągły. 



Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez ok. 30 minut. Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger