×

Zupa a'la pizza


Zupa a'la pizza


 
Zupę a'la pizza przygotowuje się z dodatkiem mielonego mięsa oraz ziół jakimi przyprawia się oryginalną pizzę. Można do niej dodać pieczarki, paprykę, kukurydzę. Taka zupa to świetna okazja, by wykorzystać resztki z lodówki, np. kawałki dowolnych wędlin czy okrawki sera. Przed podaniem zupę obowiązkowo należy posypać tartym serem. Zupa jest bardzo, bardzo gęsta, konsystencją przypomina gulasz, dlatego zalecam dolać troszkę wody.

   


  SKŁADNIKI:  

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 500 g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 150 g topionego serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych liści
  • 2 kostki rosołowe lub jak u mnie 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego domowej roboty
  • oliwa
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, chili
  • tarty parmezan lub inny twardy ser



  WYKONANIE:  

W garnku z grubym dnem (lub na patelni) na oliwie podsmażyć mięso. 




Cebulę obierać i dość drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, a duże w półplasterki.
 



Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Wszystko wymieszać i podsmażyć kilka minut. Zalać 1,5 l wody (lub przełożyć z patelni do garnka i dopiero zalać wodą), dodać kostki rosołowe lub koncentrat bulionu warzywnego, oregano i bazylię. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki





 i na koniec drobno pokrojony serek topiony i śmietanę. Zalecam rozmieszać serek razem ze śmietaną, szybciej rozprowadzi się w zupie nie pozostawiając grudek. Ja tego nie zrobiłam i musiał dłużej mieszać zupę. 





Zamieszać zupę, a gdy ser się dokładnie rozpuści doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Zupa jest gotowa!
 
Przed podaniem zupę dodatkowo posypać tartym serem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger