Pudding z CHIA i mango
Pudding z CHIA i mango
- ok.150ml mleka (może być zwykłe, kokosowe, migdałowe, ryżowe lub sojowe)
- 3 łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- syrop klonowy do smaku
- 1 dojrzałe mango lub maliny, borówki, truskawki
Ja zazwyczaj przygotowuję pudding na 3 szklanki, ponieważ mam tylu domowników. Do każdej szklanki o pojemności 250ml wlać 150ml (ok. 3/4 szklanki) dowolnego mleka. Wsypać po 3 łyżeczki lub 3 łyżki nasion chia. Ich ilość zależy od tego jak gęsty pudding chcemy uzyskać. My lubimy, kiedy pudding nie jest zbyt gęsty, więc wsypuję 3 łyżeczki.
Deser z nasionami chia powinien mieć konsystencję budyniu. Robiąc go pierwszy raz warto zwrócić uwagę ile chia dokładnie wsypujemy. Jeżeli pudding będzie zbyt gęsty, to następnym razem zmieńcie nieco proporcje składników, czyli albo dodajcie mniej chia, albo dolejcie więcej mleka.
Wlać syrop klonowy do smaku. Pudding wymieszać. Czynność tę powtórzyć kilkakrotnie w ciągu ok. 30 minut aby składniki się dobrze połączyły, po czym wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia zacząć od przygotowania musu z mango.
Do puddingu można wykorzystać mus z wielu owoców, np. z truskawek, borówek czy malin. Zamiast nich można też wykorzystać wykorzystać nie za gęsty dżem, konfiturę lub frużelinę.
Dojrzały owoc mango obrać i pozbawić pestki. Pokrojonego na mniejsze części wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus (tak samo postępujemy z innymi owocami).
Pudding wyjąć z lodówki i na wierzch wyłożyć przygotowany mus. Przy gęstszym puddingu mus ładnie rozłoży się płasko na jego wierzchu. U mnie przez to, że pudding był rzadszy to mus częściowo się w nim zatopił. Jednak to wcale nie wpływa na jego wyjątkowy smak.
Dodatkowo wierzch puddingów udekorować dowolnymi owocami i listkami mięty.
Napęczniałe chia można przetrzymać w lodówce 2 do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz