×

Rydze smażone w śmietanie


Rydze smażone w śmietanie

Ten przepis na rydze smażone w śmietanie to pomysł na wykorzystanie ich wyjątkowego smaku. U nas rydze rosną  w ogrodzie na trawniku. Przywędrowały kilka lat temu, zapewne dzięki ptakom, które przyniosły grzybnię. Mając je ogrodzie nie sposób nie wykorzystać ich naszej w nasze kuchni. Rydze przygotowane w ten sposób są pysznym dodatkiem do obiadu, np: do ziemniaków, kaszy, kopytek itp. Mogą również być samodzielnym daniem, np: na kolację.  Rydze w śmietanie nie wymagają wielu dodatków.  Żeby podkreślić ich smak wystarczy masło, sól, pieprz. My najbardziej lubimy je podane samodzielnie z dodatkiem chleba. Śmietana w tym przepisie tworzy pyszny sos idealny do maczania w nim świeżego pieczywa.




  SKŁADNIKI:  

  • rydze ok. 30 dag 
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz



  WYKONANIE:  

Rydze dokładnie oczyścić szczoteczką. Następnie pokroić w paski ok. 1-cm szerokości. Można też przekroić kapelusze na cztery lub sześć części w zależności od szerokości kapelusza. 



Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulkę, tak aby była szklista. 



Następnie dodać pokrojone rydze i smażyć przez około 10 minut. 



Po tym czasie wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.



Całość smażyć do czasu aż śmietana nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie. Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki lub dodaj kilka listków świeżego tymianku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger