Sałatka z sałatą lodową, fetą i suszonymi pomidorami
Sałatka z sałatą lodową, fetą i suszonymi pomidorami
Tym razem polecam sałatkę do pochrupania, czyli na bazie sałaty lodowej. Tę prostą i smaczną sałatkę przygotujesz w mgnieniu oka. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale z powodzeniem można ją zjeść także jako zdrową, lekką przekąskę. Smaku dodaje jej pyszny winegret na bazie oleju z suszonych pomidorów. Jest wyśmienita, polecam!
Wart jeść sałatę lodową, ponieważ jest pyszna, a na dodatek niskokaloryczna – w 100 g produktu jest ok. 13 kcal. Warzywo to pomaga dbać o szczupłą sylwetkę, bo poprawia nasz metabolizm i trawienie.
SKŁADNIKI:
- 1 główka sałaty lodowej
- duża garść roszponki
- 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 ser feta półtłusty 270g
- 1 długa zielona papryczka chili
- większy pęczek szczypiorku
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki (opcjonalnie)
WINEGRET:
- 5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do dużej miski razem z opłukaną roszponką. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki,
cebulę czerwoną pokroić bardzo cienko na półćwiartki a papryczkę chili w cienkie, krótkie paseczki.
Dodać posiekany drobno szczypiorek. Można też dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, ja mam ją w ogródku, dlatego też dorzuciłam sporą garść. Wierzch posypać pestkami dyni.
Przygotować sos winegret: do miseczki wlać olej z suszonych pomidorów razem z ziołami lub pestkami dyni, które są w słoiku.
Wymieszać z sokiem z limonki, syropem lub miodem oraz solą oraz pieprzem.
Polać po sałatkę i wymieszać.
W razie potrzeby doprawić. Na końcu pokroić fetę w kostkę nie mniejszą niż 1x1 cm (można też kupić gotową, już w kostkach) i dodać do sałatki.
Sałatkę jeszcze raz, ale tym razem delikatnie wymieszać. Gotowe! Smacznego!













Brak komentarzy:
Prześlij komentarz