Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką
Pierś z kurczakiem w sosie koperkowym
z cukinią i papryką
To świetny pomysł na szybki, lekki, bezglutenowy obiad dla całej rodziny.
Filet z kurczaka w sosie z koperkiem jest banalnie prosty w przygotowaniu. W sosie oprócz cukinii i papryki dobrze sprawdzą się też inne warzywa, np. przykład marchewka, por czy groszek. Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką bardzo dobrze smakuje z ryżem lub kaszą i np. z surówką z pekinki z marchewką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym z przepisu poniżej:
SKŁADNIKI:
- 500 g piersi z kurczaka
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- pół małej cukinii
- pół dużej czerwonej papryki
- 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
- ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, bazylia
- kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy
- kilka łyżeczek posiekanego koperku
WYKONANIE:
Kurczaka pokroić na cienkie kotlety.
Posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (mięso powinno być wciąż surowe w środku).
Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię.
Smażyć kilka minut, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, dodać ziele i listek laurowy.
Dusić około 15 minut lub do miękkości składników. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w śmietance, dodać koperek. Można dodać więcej śmietanki do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz