×

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką




Pierś z kurczakiem w sosie koperkowym 

z cukinią i papryką


 To świetny pomysł na szybki, lekki, bezglutenowy obiad dla całej rodziny. 
Filet z kurczaka w sosie z koperkiem jest banalnie prosty w przygotowaniu. W sosie oprócz cukinii i papryki dobrze sprawdzą się też inne warzywa, np. przykład marchewka, por czy groszek. Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką bardzo dobrze smakuje z ryżem lub kaszą i np. z surówką z pekinki z marchewką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym z przepisu poniżej:





  SKŁADNIKI:  
  • 500 g piersi z kurczaka
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół małej cukinii
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
  • ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, bazylia
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy
  • kilka łyżeczek posiekanego koperku


  WYKONANIE:  

Kurczaka pokroić  na cienkie kotlety. 


Posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (mięso powinno być wciąż surowe w środku). 



Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. 



Smażyć kilka minut, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, dodać ziele i listek laurowy. 


Dusić około 15 minut lub do miękkości składników. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w śmietance, dodać koperek. Można dodać więcej śmietanki do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger